Popnite se do crkve Agios Ilias

Crkva Agios Ilias, u istoimenom seocetu, je savršeno mesto gde možete napraviti najbolje fotografije na Lefkadi. Naime, sa ovog mesta, na visini od preko 1000 metara pruža se fantastičan pogled na celo ostrvo. Okruženi pravim bojama Grčke, ovde ćete imati jedno od najlepših iskustava tokom letovanja. Mir i spokoj koji ovde vladaju zaista će u Vama probuditi onaj osećaj da ste „napunili baterije“. Međutim, nije sve ni tako magično. Oni koji se upuste u pohod na osvajanje najvišeg vrha Lefkade, moraju biti spremni na nimalo laganu vožnju. Lefkada i njena netaknuta priroda, imaju jednu manu…a to su uzani i strmi putevi uz provalije, i mnogo, mnogo oštrih krivina. Kako zbog bezbednosti, sporu vožnju preporučujemo i zbog uživanja u krajolicima i predelima, kakve još niste videli. Naravno, za ovu avanturu izaberite vedar dan, u suprotnom ćete voziti kroz oblake.

 

Sačekajte zalazak u restoranu Rachi

Za ljubitelje visina i lepog pogleda, Lefkada ima još jednu oazu. To je Rachi restoran, u mestu Exanthia. Garajtujemo da romantičniji ručak, večeru ili zalazak sunca nikad niste imali, a uz to i hrana je odlična, a kokteli veliki i egzotični. Iako ušuškan i skroman, Rachi nije uspeo da ostane samo omiljeni restorančić meštana, već je naširoko postao popularan, te je vrlo moguće da ćete sto morati sa nekim da podelite, ili da ćete na svoju rezervaciju dugo čekati. Sva sreća, čekanje nije tesko kada svoje piće pijete okruženi prelepom prirodom, nad pučinom.

 

Sunčanje i kupanje na plaži Porto Katsiki

Ono čime se Lefkada najviše diči, je njena zapadna obala. Porto Katsiki je definitivno najfotografisanija plaža Lefkade. Ukoliko ste nekada videli kako izgleda Navagio plaža na Zakintosu…onda ćete lako zamisliti i Porto Katsiki – ona je samo mnogo, mnogo veća, i do nje se može doći kako brodom, tako i autom. Boja mora ide od mlečne, preko tirkizne, do kraljeski plave. Plaža je okružena velikim belim stenama koje prave prirodan hlad, ali zbog odranjanja i bezbednosti, posetiocima se preporučuje da se udalje od stena, a da se od sunca obavezno zaštite suncobranom.

 

Odvojite dan za Krstarenje

Garantujemo da je more na Lefkadi najlepše koje smo do sada videli. Zato, zašto ceo jedan dan ne biste proveli upravo ploveći njime do npr. Kefalonije i Itake? Ukoliko odmor želite da provede na Lefkadi i isključivo na Lefkadi, onda možete otići na krstarenje do najlepših plaža ostrva, gde ćete pored Porto Katsikija, posetiti plažu Egremni. Egremni je najpopularnija, i do nedavno najposećenija plaža Lefkade. Međutim zbog velikog zemljotresa i požara koji ju je pogodio, neke stene su se urušile i unistile 347 stepenika koji su do nje vodili. Od tada, na veliku žalost svih zaljubljenika u Lefkadu, na plažu je moguće doći samo brodom.

 

Provedite veče u Lefkasu

Iako su dešavanja većinom koncentrisana u Nidriju, kako zbog ugostiteljskih objekata, tako i zbog lepih i prohodnih plaža, ono nije glavni grad ostvra, već je to Lefkas. Ovo mesto na severu ostrva oduševiće Vas svojim trgićima, restoranima u kojima se služi sveža riba, ali i najbolja jagnjetina kakvu niste probali, skupocenim buticima, i sa dva dugačka keja.  Za razliku od mnogih grčkih mesta, Lefkas nije gradić koji je samo turističko mesto, sa jednom većom ulicom, koje zimi spava, već poseduje škole, vrtiće, muzeje i sve što jedan pravi grad treba da ima. Svaka uska uličica krije nešto posebno i drugačije, a u Lefkas ćete želeti da svraćate više puta tokom svog odmora.

Ukoliko ovo jonsko ostrvo želite da istražite uzduž i popreko, i da u njemu uživate punim plućima, verujemo da će Vam naši predlozi u tome znatno pomoći.

 

Od neverovatnih prirodnih lepota, preko velepnih dvoraca i neobičnih građevina, istorijski značajnih zidina i zdanja do šarmantnih gradova i sela čija se lepota otkriva tek slučajnim šetnjama, svaki deo Evrope nudi nešto novo i posebno. Međutim, koji su se to gradovi u godinama iza nas pokazali kao najprimamljiviji turistima? Da li su se opravdano našli na prva tri mesta, saznajte u tekstu ispod.

Simpatične uličice, mostovi, gondole i raskošan bal pod maskama – ovo je Venecija u doba renesanse. A sada se, zapravo, nije puno toga promenilo. Venecija, poznata i pod nazivom La Serenissima ( prev. Najspokojnija), odiše ljubavlju i setom u vazduhu, dok vas njene uličice vode u prošlost. Zaista, ne čudi što je Venecija jedan od najlepših gradova Evrope.

Mi smo se zaljubilji u nju, a verujemo da ćete i vi, posle ovog teksta. 🙂

Ispitnom roku i svim mukama koje dolaze uz njega se polako bliži (ili nazire?) kraj. Nakon sveg tog danonoćnog učenja vreme je da sebi date oduška i posvetite se učenju o tome u kom gradu možete popiti najbolje pivo, a u kom je najukusnija torta. Nije lako, znamo. Zato vam predstavljamo top 3 evropska grada koje morate posetiti i koji će nahraniti vašu napaćenu, izmorenu dušu. Pa da počnemo! 🙂